Kijkje in de keuken
Een kijkje in de keuken: meekijken op een VO-school voor leerlingen met ASS.
Op de middelbare school voor leerlingen met ASS waar ik een dagje mee mocht lopen zijn mij een aantal dingen opgevallen. In het deelhoofdstuk "Kan het reguliere onderwijs leren van het speciaal onderwijs?" ga ik hier nog verder op in.
De klassen op deze school zijn klein. Er is een verschil in grootte tussen de onderbouw en bovenbouw. In de bovenbouw wordt geen BV gegeven. In de onderbouw zitten maximaal 16 leerlingen in een klas. Bij de vakken koken, tekenen, handvaardigheid/ techniek en muziek zijn de klassen opgesplitst in nog kleinere groepjes. De lokalen waar lessen worden gegeven met veel geluid zijn zo gemaakt dat er geen of weinig echo/ galm is om de geluidsprikkels te beperken. Dit zijn punten die in het reguliere onderwijs moeilijk te realiseren zijn en waar de BV docent zelf ook geen invloed op uit kan oefenen.
De tekenles bestaat uit korte opdrachten die in één les afgerond kunnen worden. Er wordt een bepaalde techniek geoefend in een simpele snelle opdracht. Het is voor de leerlingen heel helder wat er van ze verwacht wordt en wanneer het af moet zijn. Er is ook niet één speciaal tekenlokaal, de tekendocent heeft een karretje met alle materialen en gaat daarmee van lokaal naar lokaal zodat de leerlingen zelf in hun eigen lokaal kunnen blijven.
Voor het vak handvaardigheid is er wel een speciaal lokaal. Kleiner dan op het reguliere onderwijs, maar verder vergelijkbaar. De kasten zijn iets gestructureerder, maar het blijft een gezellig creatief lokaal. Eigenlijk is het meer een techniekles en lokaal dan een BV les. Er wordt heel veel met houtbewerking gedaan en veel opdrachten zijn gericht op het maken van iets met een functie. Zoals een lampje met een lichtgevoelige schakelaar. Het zijn kant en klare bouwpakketten van Optic met daarbij een hele duidelijke stap voor stap beschrijving. De leerlingen kunnen ook zelf iets bedenken wat ze willen maken. Alle leerlingen werken hier aan een eigen project. Er is dus geen “klassikale” handvaardigheidsopdracht waaraan gewerkt wordt. Aan het begin van de les wordt aan de leerlingen gevraagd wat ze zouden willen leren of maken en daar wordt op ingespeeld.
Voor leerlingen met ASS kan het vak BV heel intens zijn door de vele prikkels. Niet alleen alle geluiden door pratende leerlingen en gereedschappen, ook de tastzintuigen worden geprikkeld. Voor sommige leerlingen is bijvoorbeeld het werken met klei heel intens. Het gevoel van de klei in hun handen geeft veel prikkels. Verder is bij sommige leerlingen met ASS de motorische ontwikkeling minder sterk en is ook daardoor het vak een hele uitdaging.
Maak jouw eigen website met JouwWeb