Inleiding + Deelvragen
“Nu ben je er: aan de ander kant van de wereld. Reclameborden roepen je allerlei onverstaanbare boodschappen toe, en zelfs op de wc weet je niet wat je ziet: duizend knoppen, toeters en bellen. … Vanaf de achterbank kijk je door de druk bestickerde ramen, langs het tetterende televisieschermpje op de achterkant van de hoofdsteun van de stoel voor je, naar buiten. Neonreclames overal” (Bianca Toeps, 2019).
Dit is hoe iemand met autisme zich in het dagelijks leven kan voelen. Wanneer ik met dit in gedachte een BV-lokaal en les van het VO bekijk, kan ik mij voorstellen dat dit problemen op kan leveren voor leerlingen met ASS. Klopt deze gedachte? Waar lopen leerlingen met ASS tegenaan? Vanuit deze vraag en een casus tijdens een lesobservatie is dit project tot stand gekomen.
Doel: De onderwijsbehoeften van leerlingen met ASS achterhalen en een handleiding maken waarmee de leeromgeving van BV-lessen op het VO geoptimaliseerd kan worden, zodat de leerlingen zelfstandig aan het werk kunnen en er een prettige werksfeer gecreëerd wordt.
Leervragen:
1. Wat zijn de ervaringen en de onderwijsbehoeften van leerlingen met ASS ten aanzien van het vak Beeldende Vorming (BV)?
Hiervoor zijn een aantal leerlingen van verschillende scholen geïnterviewd. De uitkomsten hiervan worden verklaard vanuit verschillende verklaringsmodellen. Voordat de gesprekken plaatsvonden, is in gesprek met autisme expert Jan Odolphi besproken op welke manier het beste de gesprekken gevoerd en de vragen gesteld kunnen worden. Uiteindelijk zijn de onderwijsbehoeften geformuleerd.
2. Wat kan een docent BV doen om zijn of haar lokaal en lessen zo te organiseren dat deze aansluiten op de onderwijsbehoeften van leerlingen met ASS?
Hiervoor zijn verschillende BV-lokalen bekeken en lessen geobserveerd om te kijken of ze voldoen aan de onderwijsbehoeften van de leerlingen. Aan de hand van interviews met leerlingen en de onderwijsbehoeften die naar aanleiding hiervan in combinatie met de verklaringsmodellen zijn opgesteld, zijn er gesprekken gevoerd met autisme expert Jan Odolphi, met BPO-ers, docenten en leerlingen om samen met hen te sparren over mogelijke oplossingen. Bij alle uitwerkingen is de theorie betrokken. Uiteindelijk is er een advies ontwikkeld dat inzichtelijk is door middel van deze website. Deze kan door alle betrokkenen gebruikt worden om de lessen BV beter op de onderwijsbehoeften van leerlingen met ASS af te stemmen. Deze site is ook voorgelegd aan en openbaar voor leerlingen met ASS.
Maak jouw eigen website met JouwWeb